dinsdag, 28. juli 2015 - 17:49 Update: 29-07-2015 14:27

Hulplijn Sensoor biedt luisterend oor voor 70.000 eenzame vrouwen

Hulplijn Sensoor krijgt meeste telefoontjes van eenzame vrouwen
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Vorig jaar gingen 70.000 telefoontjes naar hulplijn Sensoor over eenzaamheid. In totaal kreeg de hulplijn, waar 900 vrijwilligers dag en nacht klaar staan, afgelopen jaar 250.000 telefoontjes.

Dit blijkt dinsdag uit het jaarverslag van Sensoor. Eenzaamheid is met zo’n 70.000 gesprekken (28%) het meest gehoorde thema. Met name vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar wilden hier over praten. 

Sensoor is dag en nacht bereikbaar voor een anoniem luisterend oor per telefoon via 0900 0767, chat en e-mail. Naast eenzaamheid waren psychische problemen (20%) en relatieproblemen (10%) veelgehoorde thema’s bij Sensoor.

Luisteren naar eenzaamheid

Sensoor speelt een belangrijke rol in het verlichten van eenzaamheid. Vanwege het ontbreken van een netwerk bellen, chatten of mailen veel mensen met Sensoor. Ze willen even een stem horen, hebben soms dagen niemand gesproken. 

Vooral ouderen lopen risico op sociale eenzaamheid. Door het wegvallen van partner en steeds meer familieleden en kennissen komen zij letterlijk alleen te staan. 
Ook onder mensen met een groot sociaal netwerk komt eenzaamheid voor. Ze kunnen of durven (op dat moment) hun verhaal nergens kwijt. 

Ze schamen zich, willen hun naasten niet belasten of hebben het gevoel niet te worden begrepen. Dan is er sprake van emotionele eenzaamheid. Vanwege de anonimiteit van de hulpdienst, luchten zij hun hart bij Sensoor. 

Sommige mensen verkeren in een sociaal isolement. Ernstige psychische of lichamelijke problemen liggen hier vaak aan ten grondslag, ze hebben moeite om relaties te onderhouden en te verdiepen. 

Provincie: