woensdag, 29. juli 2015 - 12:21 Update: 29-07-2015 14:23

Rutte belt Poetin nogmaals over VN-tribunaal MH17

Rutte Poetin
Foto: Archief bon
Den Haag

Minister-president Rutte heeft woensdagochtend telefonisch met de Russische president Poetin gesproken. Hij vroeg nogmaals aandacht voor de door Maleisië bij de Veiligheidsraad ingediende resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de mogelijke daders van de crash van MH-17.

De resolutie wordt woensdagavond Nederlandse tijd in New York in stemming gebracht.

De minister-president ging specifiek in op de eerder door Rusland geuite twijfels over timing en vorm van dit tribunaal. Hij gaf aan dat Nederland goed naar eerdere Russische vragen heeft geluisterd. Juist om politisering van de rechtsgang te voorkomen, is besluitvorming over het tribunaal voorafgaand aan vaststelling van de toedracht en de aanklacht wenselijk.

Dit was ook het geval bij de meeste andere gespecialiseerde VN-tribunalen. Ook bestaat alle ruimte voor landen om informatie te verschaffen aan zo'n tribunaal, terwijl het gebonden is aan de hoogste internationale standaarden voor onafhankelijkheid en legitimiteit.

Rutte deed in het open en uitvoerige gesprek een dringend appel op de Russische president om met een VN-tribunaal ruimte te bieden voor berechting van de daders van MH-17. Hieraan heeft ook Rusland zich in resolutie 2166 verbonden. Dat zijn wij allen ook verplicht aan de slachtoffers en nabestaanden van die afschuwelijke ramp, aldus minister-president Rutte.

Gisteren sprak Rutte ook andermaal met zijn Maleisische collega, Razak over de resolutie. Deze en andere contacten zijn onderdeel van de gezamenlijke diplomatieke inspanning van het kabinet, waarbij minister Koenders gisteren en vandaag diverse gesprekken voert in New York. Ook spreekt Koenders later vandaag bij de zitting van de Veiligheidsraad over de resolutie.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):