woensdag, 29. juli 2015 - 14:36 Update: 29-07-2015 18:08

Nazaten Van Gogh herdenken schilder op 125-ste sterfdag

Dahliatableau met zelfportret Vincent van Gogh onthuld
Foto: CorsoZundert/Wener Pellis
Amsterdam

Willem van Gogh en Machteld van Laer, familieleden van Vincent van Gogh, leggen vandaag zonnebloemen en gele dahlia’s op zijn graf in Auvers-sur-Oise.

Auvers-sur-Oise

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: ‘Samen met onze partners hebben wij dit jaar uitgeroepen tot Van Gogh-jaar onder het thema 125 jaar inspiratie. Door middel van tal van activiteiten herdenken we wie hij was en wat hem zo uitzonderlijk maakt. Tot op de dag van vandaag blijft hij miljoenen mensen ter wereld inspireren.’

In de beroemde Auberge Ravoux herdenkt het Van Gogh Museum woensdag de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh met de lancering van De Grote Van Gogh Atlas: een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte. 

Woensdag, op de 125-ste sterfdag van Vincent van Gogh, is op het Museumplein in Amsterdam naast het Van Gogh Museum een 64 vierkante meter groot dahliatableau onthuld met een zelfportret van Vincent van Gogh. 

Het tableau is gebouwd door bouwers van Bloemencorso Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh, als eerbetoon aan hun beroemde dorpsgenoot. Ook in Auvers-sur-Oise wordt Vincent vandaag herdacht, met de lancering van De Grote Van Gogh Atlas.

Het tableau meet acht bij acht meter en bevat ongeveer 50.000 dahlia’s. Het is gisteren opgebouwd en betikt met dahlia’s door zo’n vijftig Zundertse corsobouwers. Het tableau werd officieel onthuld door Laurens Ivens, loco-burgemeester van Amsterdam; Janine Fluyt, hoofd communicatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam, Frank van den Eijnden, voorzitter Van Gogh Europe en door de burgemeester van Zundert Leny Poppe-de Looff.

​Themacorso

In Zundert is momenteel de bouw van de wagens voor het Van Gogh-themacorso in volle gang. Het corso vindt plaats op zondag 6 september en staat geheel in het teken van Vincent van Gogh.

Provincie:
Tag(s):