woensdag, 29. juli 2015 - 17:10 Update: 31-07-2015 9:29

Bijwerkingen bij meisjes na HPC-vaccinatie nader onderzocht

Onderzoek naar vermoeidheid en flauwvallen na HPC-vaccinatie
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Naar aanleiding van media aandacht voor bijwerkingen in andere landen en het besluit van de European Medicines Agency (EMA) om het bijwerkingenprofiel van HPV-vaccins verder te verduidelijken, heeft Bijwerkingencentrum Lareb een nadere analyse gedaan. Dit meldt het Lareb woensdag.

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes in het jaar dat ze 13 worden ter preventie van baarmoederhalskanker. In totaal werden 1142 meldingen, met 3833 mogelijke bijwerkingen, ontvangen na vaccinatie met Cervarix®. De meest gemelde bijwerkingen zijn: hoofdpijn (409), pijn (410), koorts (366), misselijkheid (281 ), duizeligheid (238) en vermoeidheid (167).

Eerder berichtte Lareb over 31 meldingen van langdurige vermoeidheid (>6 maanden). Het betrof meldingen met naast vermoeidheid zeer diverse klachten met in veel gevallen indrukwekkende en ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven. Veel van de meisjes hadden ook serieuze problemen op school die met deze vermoeidheid samenhingen. 

Op basis van de analyse kon niet worden geconcludeerd dat er een mogelijke relatie was met de HPV-vaccinatie, maar deze kon ook niet worden uitgesloten. Met name omdat langdurige vermoeidheid een klacht is die bij meisjes op deze leeftijd ook los van vaccinatie voorkomt. Om een eventuele relatie te bevestigen of uit te sluiten werd aanbevolen aanvullend epidemiologisch onderzoek te doen.

De herbeoordeling van de EMA richt zich op twee aandoeningen: het ‘Complex Regional Pain Syndrome’ (CRPS), een chronische pijn aandoening in armen en benen; en het ‘Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome’ (POTS), een aandoening die gekenmerkt wordt door een buitensporige stijging van de hartfrequentie bij het gaan staan zonder daling van de bloeddruk.

Nader onderzoek

Lareb start nader onderzoek naar de meldingen van langdurige vermoeidheid en meldingen waarbij sprake is van (bijna) flauwvallen in combinatie met duizeligheid. Hierbij zal navraag gedaan worden naar het beloop, de huidige klachten, of er nader medisch onderzoek is gedaan en/of er een diagnose gesteld is. Daarnaast zal ook gericht navraag gedaan worden naar klachten die kunnen passen bij POTS.

Categorie:
Provincie: