donderdag, 30. juli 2015 - 12:15 Update: 30-07-2015 13:01

Giraffe geboren in Artis

giraf
Foto: Artis
Amsterdam

In Artis is dinsdagmiddag rond de klok van vijf een giraffe geboren. Het is een vrouwtje. Het is de eerste geboorte van een giraffe in Artis in 2015.

Na vijf pogingen stond het kalf binnen een uur op haar poten. Giraffen staan en lopen snel na de geboorte, om met de kudde mee te kunnen bij gevaar. Het kalf drinkt al goed bij haar moeder. De kudde bestaat nu uit acht giraffen; zes vrouwtjes en twee mannetjes.

rechtopstaand

Een giraffenbevalling is bijzonder omdat de moeder het kalf rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het jong een val van bijna twee meter. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het een veilige landing op de zij maakt. De draagtijd van een giraffe is ongeveer vijftien maanden, zo ook voor dit kalf. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar.

netgiraffen

De giraffen in Natura Artis Magistra zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. 

Provincie:
Tag(s):