donderdag, 30. juli 2015 - 12:19 Update: 30-07-2015 14:12

'Conflict in Syrië via politieke weg oplossen'

Bert Koenders
Foto: RVD
Den Haag/New York

​Minister Koenders van Buitenlandse Zaken steunt de hernieuwde poging van de VN-Veiligheidsraad om het conflict in Syrië via politieke weg op te lossen. Hij zei dat in New York in een gesprek met de speciale Syrië-gezant van de VN, Staffan de Mistura.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon en De Mistura bespraken in de Veiligheidsraad het nieuwe initiatief dat een politieke oplossing dichterbij probeert te brengen. Koenders was daarbij aanwezig.

Volgens het voorstel komen er vier werkgroepen waarin verschillende Syrische partijen samenkomen om de politieke, militaire, bestuurlijke en humanitaire aspecten van het conflict te bespreken. Hierin zullen zowel de Syrische oppositie als groepen die verbonden zijn aan de regering worden vertegenwoordigd.

‘Het is van groot belang nu aandacht te besteden aan een politieke strategie om te komen tot een oplossing van het verschrikkelijke conflict in Syrië dat al zoveel slachtoffers heeft geëist en waardoor al zoveel mensen op de vlucht zijn geslagen. Daarom verdient dit initiatief onze steun’, aldus Koenders.

Volgens de minister kan het recent gesloten nucleaire akkoord tussen Iran en het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, de VS, China en Rusland via regionale diplomatie tot 'een zekere regionale ontspanning leiden die een kans biedt om ook in Syrië concrete resultaten te boeken’.