donderdag, 30. juli 2015 - 13:11 Update: 30-07-2015 15:21

Aanslag Wormer lijkt verkeerde woonboot

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Wormerveer

De aanslag op een woonboot in Wormer, op 13 april 2015, lijkt op de verkeerde boot te zijn gepleegd. Dat heeft de officier van justitievandaag tijdens een zogeheten pro-formazitting bekendgemaakt.

Bij de aanslag kwam de 53-jarige bewoner om het leven, de 51-jarige bewoonster raakte zwaargewond.

De dader zou bij de woonboot steeds twee namen hebben geroepen. Uit onderzoek bleek dat op een andere woonboot in de omgeving iemand woonde die zo heet en tegen wie ooit aangifte is gedaan van een zedendelict (daar heeft de politie toen onderzoek naar gedaan maar daar zijn geen aanwijzingen voor - sepot). De verdachte is de broer van het vermeende slachtoffer. Uit diverse meldingen bij de politie blijkt dat hij zich slecht over het sepot heen kon zetten.

De vingerafdrukken en dna van de 26-jarige verdachte zijn aangetroffen op diverse bij de aanslag gebruikte voorwerpen. Ook in zijn huis zijn voorwerpen gevonden die erop lijken te wijzen dat de verdachte de aanslag heeft gepleegd. De verdachte uit Purmerend zou een opleiding aan de laboratoriumschool volgen en zou handig zijn met explosieven.

Uit onderzoek is niet gebleken van twee of meer daders. De mannen die door getuigen zijn gezien zijn vermoedelijk ook getuigen. Ook is niet gebleken van een link met motorclubs.

De volgende pro-formazitting zal op 28 oktober zijn, om 10.00 uur. De zaak ligt nu bij de onderzoeksrechter (Rechter-Commissaris), bij wie OM enadvocaat onderzoekswensen neer kunnen liggen. Het OM zal de RC in ieder geval vragen een psycholoog en een psychiater te benoemen zodat zij onderzoek kunnen doen naar de persoon van verdachte en diens mate van toerekeningsvatbaarheid.

De verdachte wordt verdacht van moord en poging tot moord op de bewoners van de ontplofte boot. Daaraan zal de poging tot moord dan wel de voorbereidingshandelingen daartoe op het beoogde slachtoffer worden toegevoegd, alsmede een stalkingszaak uit 2013/2014 tegen een goede vriendin.

Provincie:
Tag(s):