donderdag, 30. juli 2015 - 20:49 Update: 30-07-2015 20:56

'Kosovaarse asielzoekers komen voor het geld'

Kosovaarse asielzoekers
Foto: Archief BON ter Illustratie
Hilversum

Kosovaarse asielzoekers die naar Nederland komen doen dat puur voor de terugkeerregeling. Dit stelt onder andere de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in EenVandaag.

Sinds eind vorig jaar voor Kosovaren makkelijker is geworden om door Servië te reizen is er een enorme uittocht vanuit Kosovo ontstaan. Ging men eerst nog massaal naar Oostenrijk of Duitsland, nu hebben ze Nederland ontdekt waar de Kosovaren een bedrag van 1750 euro kunnen verdienen wanneer ze terugkeren naar eigen land. Duitsland heeft de vergoeding inmiddels afgeschaft omdat ze de stroom 'vluchtelingen' niet meer aan konden.

Het aantal asielverzoeken van Kosovaren in Nederland is gestegen van 20 in april tot 162 in juni.

De terugkeerregeling is bedoelt om asielzoekers te stimuleren terug naar eigen land te gaan om daar met het geld iets op te bouwen. Het bedrag dat iemand die vrijwillig terugkeert kan krijgen verschilt per persoon en de omstandigheden, maar varieert voor Kosovaren tussen de 200 en 1750 euro.

De VVD noemde het in de uitzending ''het vakantiegeld ophalen'', maar wat zou u doen wanneer u een werkeloze Kosovaar was die slechts 1 euro per dag krijgt aan uitkering? Illegaal is het verkregen geld immers niet.

Provincie: