vrijdag, 31. juli 2015 - 9:23 Update: 31-07-2015 18:24

Steeds meer Nederlands bier naar het buitenland

Nederland grootste bierexporteur ter wereld na Mexico
Foto: Archief EHF
Den Haag

Nederlandse brouwerijen hebben in 2014 een nieuw exportrecord behaald. Ze exporteerden voor bijna 1,6 miljard euro aan bier, een stijging van 4 procent. Dit heeft CBS vrijdag bekend gemaakt.

Nederland is na Mexico, dat in 2014 voor 1,8 miljard euro aan bier exporteerde, de grootste bierexporteur ter wereld. Verreweg de grootste afnemer van Nederlands bier is de Verenigde Staten. 

Nederlands bier ook buiten Europa geliefd

Nederlands bier wordt over de gehele wereld gedronken. Twee derde van de export is voor de niet-Europese markt. De VS is met afstand de belangrijkste exportbestemming, met 37 procent van onze totale bierexport. Volgens gegevens van Comtrade heeft Nederlands bier een marktaandeel van 19 procent in de totale bierimport van de VS. Na de VS zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onze grootse afnemers. 

De export naar de VS daalde in 2014 wel, namelijk met 4 procent naar 599 miljoen euro. De export naar met name Frankrijk, China en Taiwan nam aanzienlijk toe. In de twintig grootste exportbestemmingen van Nederlands bier is elk continent vertegenwoordigd. Het uit Nederland geëxporteerde bier bestaat voor 93 procent uit bier dat in Nederland is gebrouwen. Het overige exportdeel is elders gebrouwen maar wordt via Nederland gedistribueerd (wederuitvoer).

Categorie:
Provincie:
Tag(s):