vrijdag, 31. juli 2015 - 12:31 Update: 31-07-2015 18:16

Kort geding om nekklem zo snel mogelijk te verbieden

Activist start kort geding tegen Staat om direct verbod op nekklem
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Activist Frank van der Linde eist van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een vandaag aangespannen kort geding dat de politie direct moet stoppen met het gebruik van de nekklem. Dit melden Van der Linde en zijn advocaat Jebbink vrijdag.

Een nekklem, ook wel wurggreep genoemd, wordt door de politie gebruikt om arrestanten ‘veilig’ naar een politiebureau te kunnen brengen. 

Henriquez overleden na fatale nekklem

Dit geweldsmiddel werd op 27 juni 2015 door de Haagse politie toegepast bij zijn arrestatie van Mitch Henriquez. Dit werd hem fataal. Deze week werd bekend dat mogelijk ook Wensly Udenhout aan een nekklem is overleden, in 2013.

Of de nekklem nog langer moet worden gebruikt, wordt naar aanleiding van het overlijden van Henriquez onderzocht door de Inspectie Veiligheid en Justitie. Verwacht wordt dat dit onderzoek in 2016 gereed is. In de tussentijd wordt de nekklem niet verboden, zo liet begin juli het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Frank van der Linde acht het onverantwoord zo lang te wachten. ‘Er zijn nu genoeg dodelijke slachtoffers gevallen door de nekklem. Zelfs de NYPD in New York gebruikt de nekklem niet meer. De overheid kiest voor de keiharde repressie van activisten. Ik loop daardoor bovengemiddeld risico om slachtoffer te worden van een nekklem. Ik ben al bijna een keer gewurgd door een nekklem namelijk tijdens mijn arrestatie in september 2014 na de verstoring van een pro-Israel event’, aldus Van der Linde

‘Het is onbegrijpelijk dat het ministerie zo luchtig het onderzoek afwacht. Een nekklem is precies de techniek die moet worden toegepast als je iemand wilt wurgen. De luchtpijp wordt dichtgeknepen. De dood van Mitch Henriquez toont aan hoe enorm gevaarlijk dit middel is. Wat moet een onderzoek daar nog aan toevoegen?’, aldus de advocaat van Van der Linde, Willem Jebbink.

Het kort geding wordt op 9 september 2015 om 9.00 uur behandeld door de rechtbank in Den Haag.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):