maandag, 3. augustus 2015 - 8:34 Update: 03-08-2015 21:00

Zeevonk langst de kust verdwenen, negatief zwemadvies ingetrokken

Alg
Foto: Politie
Katwijk

De rode gloed die gisteren in zee tussen Scheveningen en Katwijk zichtbaar was, is zeevonk, een algensoort. Dat is bekend geworden na onderzoek van Rijkswaterstaat, zo meldt de gemeente Den Haag.

Dit is een algensoort die mogelijk irritatie aan huid en luchtwegen kan geven. Rijkswaterstaat doet nader onderzoek en houdt de situatie in de gaten. In overleg met Rijkswaterstaat adviseerde de gemeente Den Haag uit voorzorg om maandag niet de zee in te gaan. Op de stranden waar niet gezwommen kon worden vanwege de zeevonk werd de rode vlag gehesen. 

De reddingsbrigade Wassenaar ontdekte zondag de rood-bruine substantie vlak voor de kust van Wassenaar. De politie ging al uit van een plaagalg. Rijkswaterstaat heeft direct monsters genomen waarvan maandagochtend bekend werd dat het om algen ging. 

Er zijn diverse soorten plaagalgen. De Noctilluca, ook wel zeevonk genoemd, is een niet-giftige soort. Bij het afsterven geeft deze soort een rode kleur in de zee. Ook kan er stank ontstaan bij aanspoelen.

Provincie:
Tag(s):