maandag, 3. augustus 2015 - 10:40

'Geleidehond en baas nog te vaak geweigerd in openbare gelegenheden'

geleidehond
Foto: Archief FBF.nl
Amstelveen

Nog steeds staan geleidehond en baas met regelmaat voor een dichte deur bij openbare gelegenheden. Dit blijkt uit de berichten die KNGF Geleidehonden geregeld ontvangt van gedupeerde geleidehondenbazen.

De organisatie maakt zich al jaren sterk voor landelijke wetgeving om de toegankelijkheid voor gehandicapte baas en assistentiehond te verankeren. De beloofde wetgeving is er nog altijd niet. Eerder onderzoek van de geleidehondenschool toont aan dat meer dan 50% van de geleidehondenbazen wel eens bij openbare gelegenheden is geweigerd. Tijdens de internationale Assistance Dog Week roept KNGF Geleidehonden de politiek wederom op de wetgeving spoedig in te voeren. Tot die tijd vraagt de organisatie het begrip van de maatschappij en de bereidheid de geleidehond en baas welkom te heten.

Beperkt in vrijheid

'Zodra iemand vanwege zijn geleidehond of assistentiehond geweigerd wordt, is dat letterlijk een beperking in de vrijheid en zelfredzaamheid die hij dankzij de hond had herwonnen. Dat maakt het onmogelijk om bijvoorbeeld zelf boodschappen te doen of uit eten te gaan met vrienden', vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. Regelmatig vangt de Nationale Zorghonden Autoriteit signalen op van weigeringen. Zo werd onlangs een blinde baas met zijn hond geweigerd bij een warenhuis en kwamen buddyhond en baas voor een dichte deur te staan bij een supermarkt. Greve: 'Soortgelijke situaties worden vaak naderhand opgelost en blijken te ontstaan uit onwetendheid of door miscommunicatie vanuit het hoofdkantoor. Helaas heeft het dan al geleid tot een frustrerende ervaring voor de geleidehondenbaas. Tijdens de internationale Assistance Dog Week wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van honden met een assisterende functie. We grijpen deze week aan om de toegankelijkheid voor de bijzondere honden wederom op de kaart te zetten.'