maandag, 3. augustus 2015 - 16:50 Update: 05-08-2015 18:02

Geen slachtoffers gevonden in Alphen aan den Rijn, zoekactie gestaakt

Inhijsen brugdeel Alphen a/d Rijn gaat fout kranen vallen om, meerdere gewonden
Foto: Screenshot Youtube
Inhijsen brugdeel Alphen a/d Rijn gaat fout kranen vallen om, meerdere gewonden
Foto: Screenshot Youtube
Inhijsen brugdeel Alphen a/d Rijn gaat fout kranen vallen om, meerdere gewonden
Foto: Screenshot Youtube
Alphen aan den Rijn

De zoekactie naar slachtoffers van het ongeluk met de kranen in Alphen aan den Rijn is niemand meer gevonden. Teams met onder andere reddingswerkers van USAR (Urban Search and Rescue Team) hebben het zoeken gestaakt omdat vrijwel zeker is dat er geen mensen onder het puin liggen. Ook wordt niemand vermist.

Update 23.00

In tegenstelling tot het bericht van 21.08 hebben geen 400 mensen, maar 60 mensen zich gemeld bij de opvanglocatie De Goede Herderkerk. De eersten hebben de opvanglocatie inmiddels alweer verlaten. De opvanglocatie biedt ruimte voor ca. 400 mensen, hier is echter geen gebruik van gemaakt.

Update 21.08

Ruim 400 mensen uit het gebied hebben zich inmiddels gemeld bij de opvanglocatie.

Bij een aantal woningen in de Hooftstraat is uit voorzorg het gas afgesloten. Het gaat in totaal om vier nabijgelegen woningen, zo maakt de gemeente maandagavond bekend.

Update 20.50

Slachtofferhulp is aanwezig in De Goede Herderkerk. Burgemeester Spies is inmiddels gearriveerd in Alphen aan den Rijn en wordt bijgepraat over de situatie.

Update 20.04

Er is nog geen duidelijk beeld van aantallen slachtoffers vanwege instortingsgevaar van de panden. Wel is vanavond een man onder het puin vandaan gehaald. Er wordt verder gezocht waarbij gebruik wordt gemaakt van een hond.

Vanwege een gaslekkage is het gas in de omgeving afgesloten en heeft een aantal woningen geen gas. Er is geen brandgevaar.

Update 19.56

Burgemeester Spies heeft haar vakantie onderbroken en keert vanavond terug naar Alphen aan den Rijn.

Eerder

In Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag even na 16.00 uur twee bouwkranen omgevallen en daarbij boven op woningen terechtgekomen. Er zouden meerdere gewonden zijn gevallen. Dit meldt de brandweer Hollands Midden maandagmiddag. 

De twee bouwkranen waren bezig met het inhijsen van een nieuw brugdek van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn toen er iets fout ging en eerst één bouwkraan omviel en vervolgens de andere ook. Zeker één van de twee kranen viel boven op een aantal woningen. 

'Twintig gewonden'

Het aantal gewonden loopt volgens de eerste berichten zeker in de twintig. Het is niet bekend of er ook doden zijn gevallen. Door het incident zijn een aantal woningen zwaar beschadigd. Mogelijk liggen er ook slachtoffers onder het puin. 

De hulpdiensten hebben groot opgeschaald en zijn massaal aanwezig. Ook zijn er twee traumahelikopters naar de plek des onheils gevlogen met Mobiel Medische Teams (MMT). 

Burgemeester en wethouders van Gemeente Alphen aan den Rijn zijn diep geschokt door het ongeval dat einde van de middag plaatsvond nabij de Julianabrug. Op dit moment wordt nagegaan hoe ernstig de situatie ter plekke is. Helaas is er nog geen duidelijkheid over het precieze aantal slachtoffers. Huizen en de Oude Rijn worden doorzocht op eventuele slachtoffers. Hulpdiensten zijn ter plekke en werken met man en macht om slachtoffers te helpen. Hierbij worden hulphonden ingezet.

De gemeente heeft een crisisorganisatie ingezet en hoopt zo snel mogelijk met meer informatie naar buiten te kunnen komen. Het gebied is afgezet. 

Veiligheidsregio Hollands-Midden heeft een telefoonnummer voor verwantencontact ingeschakeld. Maakt u zich ongerust over uw naaste, familielid of partner? Denkt u dat deze persoon mogelijk betrokken is bij het incident en kunt u hem of haar niet bereiken? Neem dan contact op met Verwantencontact 088 269 00 00.

]

Inmiddels komen er steeds meer filmpjes op Youtube:

 

Provincie:
Blik op 112: