dinsdag, 4. augustus 2015 - 8:14 Update: 04-08-2015 21:54

Omgevallen kraan kan van ponton het water inschuiven

Alphen aan den Rijn

Dinsdag zijn in Alphen aan den Rijn uit voorzorg nog eens 9 woningen extra ontruimd. Dit gebeurde in het gebied Hooftstraat en Bloemstraat omdat de situatie rond de twee kranen die maandagmiddag omvielen nog steeds instabiel is. Dit meldt de gemeente Alphen aan den Rijn dinsdag.

Kraan kan in water schuiven

'Het ponton van de kleinste kraan is in de loop van de dag gaan bewegen. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat de kraan van het ponton af het water in schuift. Uit voorzorg zijn daarom dinsdag 4 augustus in de namiddag enkele woningen extra ontruimd. Hiermee is voldoende veilige ruimte gecreëerd, mocht dit gebeuren. Deskundigen houden continu de situatie in de gaten en nemen waar nodig maatregelen', aldus de gemeente Alphen .

Burgemeester Spies maakte maandagavond laat al bekend dat er geen slachtoffers en gewonden onder het puin zijn gevonden. Dat, in combinatie met het feit dat er ook geen vermisten zijn, maakt dat de zoekactie is gestopt. 

‘Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment te zijn dat er geen slachtoffers en gewonden zijn. Dat betekent niet dat we klaar zijn. Er is veel materiële schade, leed en ongemak omdat een aantal mensen niet naar huis kan of getuige zijn geweest van dit vreselijke ongeval. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten.’

'Amateuristisch' te werk

Om nog onduidelijke reden stortten maandagmiddag twee bouwkranen met daaraan een brugdek bovenop woningen. Diverse deskundigen hebben zich geuit over de constructie waarmee het brugdeel zou moeten worden ingehesen. Volgens kraanexperts in diverse media vandaag zijn de medewerkers ter plaatse 'amateuristisch' te werk gegaan. 

Hond dood

Slechts één persoon raakte bedolven, maar de hulpverleners wisten de man levend onder het puin vandaan te krijgen. Hij hield er een pijnlijke heup aan over. Een hond, die naast de man zat, overleefde de klap niet.

Opvang 

Bewoners van veertien woningen hebben de nacht elders moeten doorbrengen. Voor hen was opvang geregeld.

Opruimen

De brandweer gaat vanochtend bekijken hoe ze de kranen en brugdeel gaan verwijderen van de puinhoop. Wanneer dat plan klaar is zal het worden overgedragen aan de gemeente. Het onderzoek duurt nog wel even, omdat er nog steeds instortingsgevaar is. 

Onderzoek

Hoe het heeft kunnen gebeuren wordt onderzocht. Inmiddels hebben zich drie mannen bij de politie gemeld om hun verhaal te doen. Zij zijn inmiddels als verdachte betiteld. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft dinsdag bekendgemaakt dat zij een onderzoek gaan starten naar de exacte toedracht van het ongeval .

 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):