dinsdag, 4. augustus 2015 - 16:56 Update: 05-08-2015 15:30

Farmacie zet 'blokjescode' in tegen namaakmedicijnen

Unieke blokjescode op verpakking medicijnen tegen vervalsing
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er wordt door de farmaceutische industrie gewerkt aan een nieuw systeem waardoor het mogelijk is om vervalste medicijnen snel te kunnen herkennen. Dit meldt Nefarma, brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven dinsdag in het AD en een groot aantal regionale dagbladen.

'Elk doosje geneesmiddelen krijgt de komende jaren een unieke blokjescode die weer correspondeert met cijfers die in een databank worden opgeslagen en Europees wordt gekoppeld aan apotheeksystemen. Op deze manier kan elke apotheker in de EU controleren het medicijn dat hij aan een patiënt wil verstrekken ook echt is en geen namaak', aldus Nefarma.

Omdat vervalste geneesmiddelen een ernstig gevaar voor de volksgezondheid vormen en kunnen leiden tot enorme gezondheidsschade, in het uiterste geval zelfs tot de dood is het nieuwe registratiesysteem noodzakelijk. 

Het handelsverkeer tussen de fabrikant en de apotheker is heel veilig, claimt Nefarma. 'Een nieuw systeem zal het vertrouwen in de reguliere distributieketen in stand houden,' zegt senior beleidsadviseur Armand Voorschuur. 'Het kost fabrikanten geld, maar dat is niet relevant. Bedrijven en overheden moeten al het redelijke doen om te voorkomen dat vervalsingen optreden', aldus Voorschuur.

Categorie:
Provincie: