dinsdag, 4. augustus 2015 - 19:08 Update: 04-08-2015 19:10

Alle 'Leeuwen' gratis naar Diergaarde Blijdorp op World Lion Day

Alle 'Leeuwen' gratis naar Diergaarde Blijdorp op World Lion Day
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Maandag 10 augustus is het World Lion Day. Iedereen die ‘leeuw’ in zijn of haar achternaam heeft, krijgt vrije toegang in Diergaarde Blijdorp op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Dit meldt de dierentuin dinsdag.

Blijdorp organiseert deze ludieke actie op World Lion Day, de dag waarop de ‘Koning der Dieren’ mondiaal in de spotlights staat. Voor Blijdorp is deze dag heel toepasselijk want de leeuwen staan in Blijdorp deze hele zomer centraal met hun gloednieuwe binnen- en buitenverblijf.

Wereldwijd wordt het bestaan van de machtige leeuw bedreigd. Er leven nog maar 300 tot 400 Aziatische leeuwen in het wild, in het Gir Forest in India. De beroemde Afrikaanse leeuw heeft het, tegen de verwachting van velen in, ook zwaar.

De grootste icoon van ‘the big five’ verloor in de afgelopen vijftig jaar 80% van zijn leefgebied. Het aantal in het wild levende Afrikaanse leeuwen kelderde in de afgelopen decennia met 80 – 90% door onder andere jacht, conflicten met lokale bevolking, het dalend aantal beschikbare prooidieren en door ziektes.

Diergaarde Blijdorp roept op om de leeuw te helpen en steunt het Ruaha Carnivore Project in Tanzania. In het grootste wildpark van Tanzania (en het een-na grootste in de wereld) delen grote roofdieren en mensen hun leefgebied.

De roofdieren, voornamelijk leeuwen, vallen regelmatig vee aan en halen zich hiermee de woede van de boeren op de hals. Het projectteam werkt samen met bewoners aan manieren om mens en dier naast elkaar te kunnen laten bestaan.

Blijdorp organiseert op World Lion Day extra activiteiten en bezoekers kunnen de zeldzame Aziatische leeuw in het echt ontmoeten in het nieuwe leeuwenverblijf. Dit ‘reservaat’ is, samen met het naastgelegen restaurant Poort van Azië, op 26 juni jl. geopend door Paul de Leeuw.