woensdag, 5. augustus 2015 - 11:33

''Onkruidbestrijdingsmiddel Glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend"

Onkruidbestrijdingsmiddel Glyfosaat
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Eind juli publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie het definitieve rapport waarin zij concludeert dat glyfosaat, een zeer omstreden onkruidbestrijdingsmiddel, “waarschijnlijk kankerverwekkend” is voor de mens.

Voedselwaakhond foodwatch eist daarom dat de Europese toelating van glyfosaat wordt opgeschort totdat er geen twijfel meer bestaat over de veiligheid van het middel. Het advies van de Europese Autoriteit voor Voedselzekerheid hierover wordt eind dit jaar verwacht.

Glyfosaat “Waarschijnlijk kankerverwekkend”

Amsterdam 4 augustus 2015. Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Eind juli publiceerde de WHO het rapport waarin zij deze conclusie onderbouwt. Consumentenorganisatie foodwatch roept de Europese Commissie daarom op om glyfosaat voorlopig te schrappen uit de lijst met in de landbouw toegestane bestrijdingsmiddelen.

Verschuiven

In haar nieuwste studie classificeert het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als “waarschijnlijk kankerverwekkend“ voor mensen. De veelgebruikte onkruidverdelger – vooral bekend onder de merknaam “Roundup“ van het Amerikaanse bedrijf Monsanto, maar ook gebruikt door onder meer Bayer en Syngenta – is in de EU nog tot eind 2015 toegelaten.

Op dit moment loopt het besluitvormingsproces van de Europese Commissie over de hernieuwde, tien jaar geldige, toelating van deze omstreden onkruidverdelger. Voor die tijd moet EFSA haar aanbeveling aan de Europese Commissie geven. Afgelopen week liet EFSA weten de deadline voor deze aanbeveling, die was gepland voor 13 augustus, naar eind 2015 te verschuiven om de kritische WHO studie mee te kunnen nemen.  

Foodwatch heeft de Europese Commissie verzocht de toelating voorlopig niet te vernieuwen. Aldus Ilse Griek, directeur van de consumentenorganisatie: “Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend. Tot is vastgesteld dat het middel veilig is, mag er geen nieuwe toelating worden verleend.“