woensdag, 5. augustus 2015 - 14:15 Update: 05-08-2015 18:08

Agenten dodelijk schietincident Mike Stok vrijgesproken

Rechter spreekt agenten vrij na dodelijk schietincident Mike Stok
Foto: EHF
Rotterdam

De twee agenten die in april 2013 Mike Stok, die met een wapen in zijn handen wegrende, dodelijk troffen hebben woensdag van de rechtbank in Rotterdam geen straf opgelegd gekregen. Dit meldt de rechtbank Rotterdam woensdag.

De agenten hebben volgens de rechtbank geschoten omdat zij vreesden voor een dreigende situatie, waarbij onschuldige burgers het slachtoffer zouden kunnen worden. Ondanks dat er achteraf van een dergelijke situatie geen sprake bleek te zijn, was de vrees ervoor volgens de rechtbank gerechtvaardigd. 

De man luisterde niet naar vermaningen om te stoppen en bleef ook na waarschuwingsschoten met een wapen in de hand doorrennen. Omdat de man wegrende, was er voor de agenten geen ander middel, zoals voorbeeld de wapenstok of pepperspray, om hem tegen te houden.

Putatief noodweer

De officier van justitie eiste ontslag van rechtsvervolging omdat er sprake zou zijn geweest van noodweer. Van een noodweersituatie, dus een concrete dreigende situatie, bleek achteraf geen sprake volgens de rechtbank. Voor een gerechtvaardigde vrees voor zo’n situatie wel. In juridische termen noemt men dit putatief noodweer.

De rechtbank realiseert zich dat haar oordeel dat het schieten van de betrokken politieagenten onder de omstandigheden gerechtvaardigd was en hen hiervan geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, voor de nabestaanden teleurstellend is. Uit de op de terechtzitting voorgelezen verklaringen van de nabestaanden is gebleken hoe ingrijpend hun leven nadien is veranderd en hoe schrijnend hun verdriet is.

Provincie:
Blik op 112: