donderdag, 6. augustus 2015 - 10:08

Data 'de nieuwe olie' van de economie wordt aangepakt

Foto van computers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Alphen aan den Rijn

Om persoonlijke gegevens te gebruiken is voor de meeste commerciële doeleinden toestemming vereist van de betreffende persoon. Het recht om te bepalen of, hoe en wanneer deze persoonlijke gegevens mogen worden gebruikt, wordt datarechten genoemd.

Datarechten zijn vermogensrechten vergelijkbaar met auteursrechten. Desondanks worden persoonsgegevens volop gebruikt zonder de vereiste toestemming en zonder dat een redelijke vergoeding wordt betaald voor het gebruik ervan. Aan dit gratis gebruik komt nu een einde. Stichting Datarechten begint nu met de handhaving van de datarechten van consumenten.

Opsporing

Bedrijven en instellingen moeten voortaan betalen om van persoonsgegevens gebruik te maken. Stichting Datarechten spoort gebruikers van persoonsgegevens actief op en maant hen aan een licentie af te sluiten. De ontvangen licentievergoeding wordt in de vorm van royalty's aan aangesloten consumenten uitgekeerd.

''Niet betaald voor grondstof''

Voorzitter van de Stichting Datarechten Olaf van der Vlies meldt dat met de handhaving van datarechten en het afsluiten van de eerste licentieovereenkomsten is begonnen: 

'Dagelijks neemt het gebruik van persoonsgegevens toe. Inmiddels gaan er in de handel met persoonsgegevens miljarden euro's om. Daarbij worden de gegevens gebruikt als grondstof voor nieuwe producten en diensten. Data wordt 'daarom de nieuwe olie' van de economie genoemd. 

Het probleem is dat de leveranciers van deze grondstof niet betaald worden. Stichting Datarechten brengt daarin verandering.

Categorie:
Provincie: