donderdag, 6. augustus 2015 - 13:45

Wildwest-taferelen bij achtervolging Utrecht

Foto van maximumsnelheid 100 km/h snelweg A2 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Woensdagavond probeerde een automobilist zich te ontrekken aan een controle. Er ontstond een achtervolging over de A2 en de A15. De automobilist kon worden aangehouden.

 

Rond 20.35 uur waren agenten aan het surveilleren in een onopvallende politieauto (auto zonder striping). Zij zagen een auto rijden waarvan het kenteken voorkwam met betrekking tot woninginbraken en volgden de auto die de A2 op reed. Agenten in een opvallende politieauto gaven de bestuurder, 27 jaar uit Nieuwegein, een stopteken. Hij volgde de politieauto richting de afslag Nieuwegein-Zuid, maar besloot op het laatste moment de A2 weer op te gaan.

Achtervolging

De automobilist maakte meerdere gevaarlijke manoeuvres waarbij andere automobilisten werden afgesneden en rechts inhaalde. Hij nam met hoge snelheid de afslag Vianen, negeerde het rode verkeerslicht en stak de kruising Bentz Berg met de Westelijke Parallelweg over. Hij vervolgde zijn weg over de A2 richting Den Bosch, sorteerde voor om de A27 op te gaan, en sneed vervolgens een politieauto af om toch weer verder te gaan op de A2.

Spookrijdend

De verdachte reed nog steeds gevaarlijk door rechts in te halen, in te halen via de vluchtstrook en andere automobilisten af te snijden. Bij de afslag Everdingen ging hij vervolgens de A2 op richting Culemborg, dit was echter tegen het verkeer in. Agenten braken de achtervolging af, maar zagen dat de automobilist bij de volgende afslag de goede rijrichting weer pakte en ging er achteraan.

Poging politieauto te rammen

Op de A2 trapte de bestuurder ineens volop op de rem waardoor de agenten een noodstop moesten maken. Daarna probeerden ze de auto al rijdend aan de kant te duwen met de politieauto. De automobilist reed echter weer door, ditmaal over de A15 naar Nijmegen. Hij probeerde meerdere keren de politieauto te rammen, wat niet lukte omdat de agent dit wist te voorkomen.

Een burger hielp de agenten door voor de auto van de verdachte te rijden waardoor de agenten naast het voertuig kwamen aan de rechterkant. De man uit Nieuwegein probeerde echter wederom de politieauto te rammen en te duwen in de richting van een vrachtwagen die aan de rechterzijde van de agenten reed. De agent stuurde echter naar links en duwde de auto van de verdachte richting de vangrail. Het linkervoorwiel van de auto van de verdachte raakte hierdoor beschadigd en zorgde ervoor dat de auto geen vaart meer kon maken. De bestuurder zette zijn auto in de berm.

Aanhouding en geen rijbewijs

Middels een uitpraatprocedure konden de inzittenden, de 27-jarige bestuurder en de 52-jarige passagier uit Utrecht, worden aangehouden. De bestuurder bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Tevens had hij nog een gevangenisstraf van 120 dagen open te hebben staan en gezocht te worden omdat hij zijn schorsende voorwaarden had geschonden.

Provincie:
Blik op 112: