donderdag, 6. augustus 2015 - 14:46 Update: 07-08-2015 17:39

Bedorven vlees in BBQ-schotels supermarkten

BBQ
Foto: fbf
Amsterdam

Wakker Dier heeft een steekproef gedaan naar 21 soorten vlees in 7 BBQ-schotels uit verschillende supermarkten. In 3 schotels (5 van de 21 monsters) werd vlees gevonden dat was bedorven of bijna bedorven.

Eén monster – rundersaté – had een kiemgetal van meer dan 300 miljoen! Dat is dertig keer meer dan de ondergrens waarboven vlees bedorven genoemd mag worden. Wakker Dier maakt zich ernstig  zorgen, want juist BBQ-vlees wordt vaak niet goed verhit.

Jaarlijks lopen naar schatting 200.000 mensen een voedselinfectie op van het eten van vlees, en vaak tijdens het barbecueën.  Behalve bedorven vlees werd vier keer de poepbacterie (E-coli) aangetroffen. Maar er is ook goed nieuws. Er werd deze keer geen MRSA, ESBL, Salmonella of Listeria aangetroffen. Uit deze kleine steekproef kan helaas niet worden afgeleid dat vlees voortaan vrij is van deze ziekteverwekkers. De kans dat kip is besmet met bijvoorbeeld ESBL is enorm groot. Wakker Dier raadt consumenten aan om zich niet te laten leiden door de supermarktaanbiedingen voor goedkoop BBQ-vlees, maar om vaker vegetarisch te BBQ’en. Dat is beter voor de dieren, en vermindert de kans op voedselvergiftiging.

Steekproef bacterie-onderzoek 2015

In opdracht van Wakker Dier kocht een onafhankelijk monsterbureau BBQ-schotels bij grote Nederlandse supermarkten. Zij kochten 7 schotels waarvan alle verse, niet-bewerkte, vleessoorten een indicatieve laboratoriumanalyse ondergingen. Het ging in totaal om 21 monsters met verschillende soorten BBQ-vlees. Daarvan waren er veel bacterieel besmet. Bij 4 monsters werd de poepbacterie (E-coli, 4x) aangetroffen, waarvan 3 keer in een BBQ-pakket speciaal voor kinderen.
 
Bij 5 van de 21 vleesproducten (uit 3 verschillende schotels) was het bedervingsproces duidelijk al ingezet, deze hadden een kiemgetal (kve/gram) van 12 (varkensspies), 13 (kipsaté), 15 (worst), 29 (rundersteak) miljoen. Uitschieter was rundersaté met 300 miljoen. Als grens wordt vaak 10 miljoen aangehouden; daarboven wordt de kwaliteit als twijfelachtig tot bedorven beschouwd.

Categorie:
Provincie: