donderdag, 6. augustus 2015 - 16:08 Update: 07-08-2015 12:28

Waarschuwing ziekte van Weil Gelderse recreatieplas Slijk-Ewijk

foto van rat roken | fbf
Foto: fbf
Ewijk

De provincie Gelderland waarschuwt voor de ziekte van Weil in de recreatieplas van Strandpark Slijk-Ewijk in de gemeente Overbetuwe. De recreatieplas is afgesloten voor recreanten.

Door de GGD Gelderland-Zuid is melding gedaan dat bij een jongen van dertien jaar na het zwemmen in deze plas de ziekte van Weil is vastgesteld. 

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. Besmetting kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden. Besmetting vindt plaats via wondjes in de huid of via slijmvliezen.

Symptonen

Symptonen zijn plotseling opkomende griepachtige verschijnselen met acute hoge koorts tot 40 graden celsius, koude rillingen, hoofdpijn, rugpijn en spierklachten meestal in de kuiten. De verschijnselen treden op binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting. Het is aan te raden om bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een arts te raadplegen want de ziekte is ernstig.  

Er zal op korte termijn door Uiterwaarde onderzoek worden ingesteld naar de aanwezigheid van “besmette” bruine ratten op de locaties. Er zijn inmiddels extra maatregelen op de locaties genomen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.