donderdag, 6. augustus 2015 - 20:39

Amfetaminegebruik mede oorzaak dodelijke aanrijding hardloper

Foto van hardloper in  mist | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Veendam

De advocaat-generaal in Leeuwarden heeft in hoger beroep tegen een 40-jarige man uit Veendam 6 maanden gevangenisstraf en eenontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 2 jaar geëist. Volgens de advocaat-generaal is bewezen dat de verdachte op 27 augustus 2013 in de buurt van zijn woonplaats een man heeft doodgereden.

Het slachtoffer was op de bewuste avond een rondje aan het hardlopen. Hij had zich voorzien van een geel, reflecterend veiligheidsvestje en liep aan de rechterkant van de weg. Nabij een kruising werd hij geschept door de auto die werd bestuurd door de verdachte. Het slachtoffer bezweek kort na de aanrijding aan zijn verwondingen.

Het OM beschuldigt de verdachte van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop. De rechtbank sprak de man vrij. Het OM heeft tegen dat vonnis hoger beroep aangetekend. Volgens het OM is de rechtbank uitgegaan van een onjuiste opvatting van de tenlastelegging en het bewijs van schuld.

Volgens de advocaat-generaal is in de tenlastelegging voldoende omschreven dat de verdachte een verkeersfout heeft gemaakt, door onvoorzichtig dan wel onoplettend te rijden en tegen een voetganger te botsen. De verdachte verkeerde ten tijde van het ongeluk onder invloed van amfetamine. Uit een afgenomen bloedmonster is gebleken dat de concentratie amfetamine hoog was.

Amfetaminegebruik

De verdachte heeft ruim de tijd en gelegenheid gehad de hardloper op te merken. ,,Hij heeft de hardloper echter in het geheel niet gezien en is zonder enige aanleiding tegen de man aangereden’’, aldus de advocaat-generaal. De ernst van de onoplettendheid van de verdachte wordt volgens de advocaat-generaal versterkt door het amfetaminegebruik. De verklaring van de verdachte dat hij moest uitwijken voor een andere auto acht de advocaat-generaal onjuist. Deze verklaring wordt tegengesproken door een automobilist die ooggetuige is geweest van het ongeluk.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.