vrijdag, 7. augustus 2015 - 8:48 Update: 07-08-2015 16:22

Huurprijzen vrije sector rijzen in Amsterdam de pan uit

Huurprijs vrije sector woningen in grote steden flink gestegen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

In het tweede kwartaal zijn de huurprijzen voor vrije sector woningen in Nederland met 2,3% toegenomen in vergelijking tot dezelfde periode in 2014. Dit blijkt vrijdag uit huurmarktcijfers van Pararius, de grootste onafhankelijke website voor vraag en aanbod van huurwoningen in Nederland.

'Vooral in de vier grote steden Amsterdam (+7%), Den Haag (+7%), Rotterdam (+9%) en Utrecht (+7%) stegen de huurprijzen hard. De gemiddelde huurprijs van een vrije sector woning in Nederland steeg naar € 12,71 per vierkante meter per maand', aldus Pararius. 

Jasper de Groot algemeen directeur Pararius: 'Het huuraanbod in de vrije sector staat onder druk. De afgelopen twee jaar werden er continue meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet. Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs die vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar is'.

Huurprijzen meer dan 7% gestegen

De grootste stijgingen vonden o.a. plaats in, Apeldoorn, Assen, Den Bosch, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad en Middelburg waar de huurprijzen in een jaar tijd met meer dan 7% stegen.

Middeninkomens willen huren in de stad

De verbetering van de situatie op de koopmarkt is groot waardoor particulieren hun woningen te koop en niet te huur aanbieden. Ondertussen is er een groeiende groep mensen met een middeninkomen geïnteresseerd in een vrije sector woning in de stad. 

Jasper de Groot: 'De dubbele middeninkomens met weinig kinderen ontdekken het huurhuis als flexibel en mobiel alternatief op vlak van werken en wonen. Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor lange termijn. Daarnaast hebben starters veelal beperkte financieringsmogelijkheden vanwege het ontbreken van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd. Het huren van een woning in de vrije sector biedt voor hen een perfecte uitkomst'.

Huurprijs Amsterdam nog nooit zo hoog

In Amsterdam betaalt een huurder momenteel gemiddeld € 20,68 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning. Nooit eerder was de huurprijs zo hoog in Amsterdam.

Provincie: