vrijdag, 7. augustus 2015 - 11:56 Update: 08-08-2015 11:57

VEH: spaarhypotheken onnodig duurder door renteopslag

VEH: Te veel rente voor risico-opslag helft spaarhypotheken
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Woningeigenaren kunnen na een renteherziening tot honderden euro's per jaar te veel kwijt zijn aan extra risico-opslag in hun hypotheekrente omdat de helft van het aantal banken geen rekening houdt met de opgebouwde aflossing in de spaarpolis van een (bank)spaarhypotheek. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

'Met een spaar- en bankspaarhypotheek lost een huiseigenaar de lening via een spaarpolis af. Op de einddatum wordt de woningfinanciering in één keer afgelost met het opgebouwde spaartegoed. Gedurende de looptijd blijft de hypotheekrente weliswaar gelijk, maar neemt het risico voor de bank af naarmate de spaarpolis wordt gevuld', stelt VEH.

Uit onderzoek van VEH blijkt dat de helft van de grote hypotheekverstrekkers geen rekening houdt met het opgebouwde spaartegoed. Zo rekenen ING, SNS, Delta Lloyd, Achmea en Obvion ten onrechte een risico-opslag die oploopt tot 0,5 %. Dat geldt vooral voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie. Huiseigenaren kunnen zo enkele tientjes per maand netto te veel betalen.

'Het is onbegrijpelijk dat sommige banken onterecht vasthouden aan een extra risico-opslag', zegt directeur Rob Mulder van VEH. 'Wij roepen de banken op hier onmiddellijk mee te stoppen.'

Categorie:
Provincie: