vrijdag, 7. augustus 2015 - 17:03 Update: 07-08-2015 17:21

Vuurwapengevaarlijke Nederlandse heroïnehandelaar moet nog 1396 dagen zitten

Vuurwapengevaarlijke Nederlandse heroïnehandelaar moet nog 1396 dagen zitten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Vrijdag heeft België een 36-jarige Rotterdammer aan Nederland uitgeleverd die nog 1396 dagen in Nederland zijn gevangenisstraf moet uitzitten voor heroïnehandel in Nederland in 2008. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag laten weten.

Zijn uitlevering heeft plaatsgevonden op bevel van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en het Fugitive Active Search Team Nederland (FAST).

Heroïne

De man heeft op 28 april 2008 samen met een ander 30 kilo heroïne Rotterdam in gebracht. Heroïne staat als verboden middel geregistreerd op lijst 1 behorend tot de Opiumwet. De Opiumwet verbiedt productie, handel, bezit, en in- en uitvoer van heroïne. Bovendien zou hij vuurwapengevaarlijk zijn.

Aangehouden in Antwerpen

Leden van het FAST-team in België hebben de veroordeelde op maandag 20 juli jl. aangehouden op een openbare parkeerplaats in Antwerpen. Hij heeft drie nationaliteiten. De man is in het bezit van een Nederlands, Turks en Servisch paspoort. Op het gloednieuwe Servische identificatiedocument prijkt een nieuwe naam. De man heeft in 2015 bij de Servische autoriteiten zijn naam op legale wijze veranderd.

Veroordeeld

Op 9 april 2009 sprak de rechtbank Rotterdam betrokkene vrij. In reactie daarop stelde het OM hoger beroep in. Op de terechtzitting van het Hof in Den Haag op 24 januari 2013 is de man voor de illegale handel in verdovende middelen en psychotrope stoffen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Die straf is op 9 september 2014 onherroepelijk geworden, nadat het cassatieberoep van de verdediging, bij arrest van de Hoge Raad, werd verworpen.

Voortvluchtig

Toen de man de afhandeling van zijn strafzaak op enig moment in vrijheid mocht afwachten, heeft hij kennelijk de benen genomen. Op het moment dat de zaak onherroepelijk was geworden en kon worden geëxecuteerd, bleek hij voortvluchtig te zijn en niet meer direct te traceren. Dankzij zijn internationale signalering herkenden Belgische agenten hem en kon hij worden ingerekend en uitgeleverd aan Nederland.