vrijdag, 7. augustus 2015 - 17:49 Update: 07-08-2015 19:55

Politie: Pas op met compositietekening 'rennende rukker'

Politie waarschuwt voor tekening 'rennende rukker'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
IJmuiden

Politie en Openbaar Ministerie distantiëren zich nadrukkelijk van de compositietekening van de als 'rennende rukker' betitelde schennispleger in IJmuiden die in opdracht van RTVNH is vervaardigd en gepubliceerd. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.

Inbreuk op privacy

'Een compositietekening is een zwaar opsporingsmiddel waarmee een forse inbreuk op iemands privacy wordt gemaakt. De politie zet compositietekeningen alleen in die gevallen in waarin men zeker is van een juist signalement én wanneer andere middelen niet hebben geleid tot de aanhouding van een verdachte. Daarnaast is voor de publicatie van een compositietekening ook altijd de toestemming van de officier van justitie vereist', aldus de politie

Waarschuwing politie

De politie waarschuwt dat de publicatie van de compositietekening door RTVNH, die inmiddels door vele andere media en op social media is overgenomen, ertoe kan leiden dat totaal onschuldige mannen die lijken op de man op de tekening onterecht worden aangezien voor de verdachte. Met alle mogelijke schadelijke gevolgen of zelfs gevaarlijke situaties van dien. 

Inmiddels heeft de compositietekening ook geleid tot het plaatsen van foto’s en adressen van mogelijke verdachten op social media. Een zeer onwenselijke situatie. Het zal duidelijk zijn dat eigenrichting, in welke zin dan ook, niet zal worden getolereerd.

Onderzoek

De politie Noord-Holland doet momenteel onderzoek naar een aantal recente schennisplegingen in IJmuiden. Op dit moment hebben 2 personen aangifte gedaan. Voor dit onderzoek zijn extra politiefunctionarissen en rechercheurs ingezet, zowel opvallend als onopvallend wordt er extra gesurveilleerd

Provincie:
Blik op 112: