vrijdag, 7. augustus 2015 - 19:53 Update: 08-08-2015 9:09

Runder-tbc in Belgisch Limburg, 167 veebedrijven op slot

Runder-tbc in Belgisch Limburg, 167 veebedrijven op slot
Foto: Archief EHF
Meeuwen/België

In het Belgische Limburg is in Meeuwen bij een melkveebedrijf een haard van rundertuberculose geconstateerd. Dit meldt het Belgische Voedselagentschap (FAVV) vrijdag.

België was op Europees niveau sinds 2003 officieel vrij verklaard van rundertuberculose maar op 30 juli werd een haard van rundertuberculose bevestigd op het melkveebedrijf in de provincie Limburg. Dit is de eerste vaststelling van rundertuberculose in België sinds 2013. Alle runderen op het getroffen bedrijf worden afgemaakt. 

167 contactbedrijven op slot

Er werden 167 contactbedrijven geïdentificeerd. Deze  bedrijven worden geblokkeerd  tot volledige resultaten van de tuberculinatie-testen bekend zijn. Rundertuberculose is een traag groeiende bacterie. De infectie kan jarenlang latent blijven. Een groot
aantal officieel tuberculosevrije landen krijgt bijgevolg af en toe te maken met haarden bij rundvee.

Overdraagbaar op de mens

Rundertuberculose is een zoönose die kan worden overgedragen op de mens, voornamelijk via rauwe melk en door direct contact met besmette dieren. Via een eenvoudige hittebehandeling van de melk, zoals routinematig al wordt toegepast in België, wordt echter elk gevaar voor de consument vermeden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):