zaterdag, 8. augustus 2015 - 9:20 Update: 08-08-2015 21:31

Wakker Dier: kiloknaller supermarkten remt verduurzaming veehouderij

Wakker Dier opnieuw in actie tegen supermarkten die 'kiloknallen'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Opnieuw start Wakker Dier met een campagne tegen supermarkten die 'kiloknallen', oftewel stunten met vlees. 'Het gestunt met gangbaar vlees rijst de pan uit', aldus Wakker Dier.

Uit het rapport ‘Stop met Kiloknallen’, dat Wakker dier zaterdag heeft gepubliceerd, blijkt dat de kiloknaller de verduurzaming van de veehouderij remt. Ook start Wakker Dier op tv een campagne tegen het toenemende gekiloknal met vlees, waarmee supermarkten al jarenlang veel dierenleed veroorzaken. 

Door vlees voor dumpprijzen aan te bieden zetten de machtige supers grote druk op de veehouderij om steeds goedkoper en efficiënter te produceren. Als gevolg hiervan is het aantal boeren drastisch verminderd en het aantal dieren per bedrijf enorm toegenomen. 

Dieren de dupe

De dieren zijn de dupe van de lage prijzen: op minimale ruimtes moeten zij zo hard mogelijk groeien of zo veel mogelijk produceren. Dit uitbuiten van dieren gaat door zolang de concurrentiestrijd tussen supermarkten om steeds goedkoper te produceren niet afneemt. 

Wakker Dier staat niet alleen in haar strijd tegen de kiloknaller. De maatschappelijke weerstand wordt steeds groter. Een meerderheid van de Tweede Kamer, staatssecretaris Dijksma, de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleiten ook voor een eerlijkere prijs in de supermarkt.  

Categorie:
Provincie: