zaterdag, 8. augustus 2015 - 9:38 Update: 08-08-2015 9:39

Koenders verontrust over aanslagen op hotels in Mali

Koenders verontrust over aanslagen op hotels in Mali
Foto: RVD
Mali/Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is verontrust over de berichten over aanslagen op meerdere hotels in Sévaré in Mali. Hij hoopt dat het Malinese leger de situatie, die nog onduidelijk is, snel onder controle heeft. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

‘De Nederlandse ambassade in Bamako volgt de situatie op de voet en zoekt contact met  Nederlanders in Mali. Voor zover nu bekend zijn er vrijwel zeker geen Nederlanders onder de slachtoffers’, aldus Koenders.

'Kwetsbaar moment'

‘De aanslagen vinden plaats op een kwetsbaar moment in Mali. De partijen in het land zijn begonnen om het recent gesloten vredesakkoord in te voeren. De afspraken zijn een essentiële stap naar vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling in het land en de Sahel-regio. Hoewel nog niets bekend is over daders van de aanslagen en hun motieven, hoop ik dat het vredesproces hierdoor niet wordt belemmerd’, aldus de minister.

Koenders was van juli 2013 tot oktober 2014 ondersecretaris-generaal van de VN en hoofd van de VN-missie MINUSMA. Hij was in die functie betrokken bij de vredesbesprekingen, en ook daarna heeft hij zich daar als minister voor ingezet.

In Mali wonen naar schatting 115 Nederlanders. Daarnaast nemen 450 Nederlandse militairen in het West-Afrikaanse land deel aan de VN-vredesmissie MINUSMA.

Categorie:
Provincie: