zondag, 9. augustus 2015 - 16:18 Update: 09-08-2015 20:54

Aanhoudingen na ongeregeldheden tijdens Santpoortse feestweek Santpoort

Foto van aanhouding inbreker | Flashphoto | www.flashphoto.nl
Foto: FlashphotoNL
Santpoort

Afgelopen nacht heeft de politie zeven mensen aangehouden wegens onder andere openlijke geweldpleging en zware mishandeling.

Het gaat om 6 mannen ( vier van 19 jaar oud, waarvan twee afkomstig uit Bloemendaal, één uit Santpoort en één uit Amsterdam en twee mannen uit IJmuiden van 21 en 30 jaar oud) en een minderjarig meisje van 17 uit Santpoort. Zij maakten deel uit van een grote groep mensen die zich even na middernacht met geweld tegen de politie had gekeerd. Voorafgaand aan de ongeregeldheden werden hulpverleners sterk gehinderd bij de uitvoering van hun werkzaamheden.

Drugsgebruik

Rond middernacht werd een 14-jarig meisje dat buiten bewustzijn was geraakt naar de politiepost aan de Broekbergerlaan gebracht. Het meisje vertoonde kenmerken van drugsgebruik en werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Rond de politiepost verzamelde zich vervolgens een grote groep mensen die zich bemoeiden met de medische behandeling door de EHBO en de hulpverlening ernstig hinderden. Ongeveer gelijktijdig meldt zich daar een meneer die vertelt dat zijn vrouw mishandeld is. Hij weet een verdachte aan te wijzen in de groep en niet veel later houden agenten ter plaatse een man aan.

Grote groep

De man verzette zich echter hevig tegen zijn aanhouding waarop omstanders zich ook hier mee gingen bemoeien. De menigte, die inmiddels uitgegroeid was tot zo’n 300 man, reageerde niet op aanwijzingen van de politie om weg te gaan en de politie haar werk te laten doen. De grote groep mensen nam in plaats daarvan een recalcitrante en bedreigende houding aan naar de politie en belemmerde hen opzettelijk in hun werk waarbij minimaal drie agenten zich bedreigd voelden in hun eigen veiligheid. Hierop is om assistentie gevraagd van collega’s die stand-by stonden voor het evenement Dutch Valley. Deze collega’s waren snel ter plaatse waarna charges werden uitgevoerd.

Straatklinkers en flessen naar de politie gegooid

De menigte verplaatste zich vervolgens in de richting van de Wüstelaan en burgemeester Enschedelaan. Daar werd met straatklinkers en flessen naar de politie gegooid. Hierbij is een politieman gewond geraakt. Een speciale politie-eenheid en de inzet van drie politiehonden, die veel in actie zijn geweest en gebeten hebben, zorgde ervoor dat de rust later terugkeerde.

Nog zes vast

Van de zeven aangehouden verdachten zitten er op dit moment nog zes vast. Zij worden in verzekering gesteld . De politie doet verder onderzoek en verwacht de komende dagen meer verdachten buiten heterdaad te kunnen aanhouden wegens openlijk geweld, ambtsbelemmering, verstoren van de openbare orde en mishandeling. De politie roept een ieder op die hierbij betrokken is geweest om zich zelf te melden bij het politiebureau IJmuiden. Het is verstandiger om je zelf te melden dan dat de politie naar jou op zoekt gaat. Een team van Rechercheurs uit Kennemerland is hier inmiddels volop mee bezig.

Eén agent heeft aangifte gedaan wegens poging doodslag.