dinsdag, 11. augustus 2015 - 14:40 Update: 11-08-2015 16:33

OM onderzoekt mogelijke onderdelen Buk-raket

Onderzoek naar mogelijke onderdelen Buk-raket
Foto: Min. Defensie
Rotterdam

In samenwerking met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (Onderzoeksraad) onderzoekt het Joint Investigation Team (JIT) een aantal onderdelen, dat wellicht afkomstig is van een Buk grond-luchtraketsysteem. Deze onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een eerdere bergingsmissie in Oost-Oekraïne en zijn in het bezit van het strafrechtelijk onderzoeksteam MH17 en de Onderzoeksraad.

De delen zijn met name van belang voor het strafrechtelijk onderzoek: ze kunnen mogelijk meer informatie geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van MH17. Daarom doet het JIT verder onderzoek naar de herkomst van deze onderdelen. Daarvoor wordt internationaal de hulp van experts ingeroepen, van onder anderen forensisch onderzoekers en wapenexperts.

Op dit moment kan niet geconcludeerd worden dat er een causaal verband is tussen de aangetroffen delen en de crash van het toestel van vlucht MH17.

Voor het strafrechtelijk onderzoek door het JIT en het onderzoek naar de oorzaak van de ramp onder leiding van de Onderzoeksraad, delen beide in een aantal gevallen materiaal. De twee onderzoeken worden separaat van elkaar uitgevoerd. De Onderzoeksraad rapporteert in zijn eindrapport over de gevonden delen.