woensdag, 12. augustus 2015 - 15:06 Update: 12-08-2015 15:08

Vitens: Spoel leidingen door na thuiskomst vakantie

Vitens: Spoel leidingen door na thuiskomst vakantie
Foto: EHF
Utrecht

Vitens, ’s lands grootste waterbedrijf, adviseert vakantiegangers bij thuiskomst 1 minuut de kraan door te spoelen.

Ook de douchekop kan het beste gereinigd worden voor gebruik. Dit omdat de kwaliteit van het water achteruit kan gaan bij stilstand, en er bij langdurige warmte onwenselijke bacteriegroei kan plaatsvinden. Deze week eindigt de zomervakantie voor het noorden van Nederland.

Steeds minder mensen spoelen de kraan door

Het aantal mensen dat de kraan doorspoelt na thuiskomst van vakantie is de afgelopen jaren afgenomen, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens. Spoelde in 2012 nog 46% van de Nederlanders altijd de kraan door, in 2015 zegt nog maar 38% dit te doen. Het aantal mensen dat nooit de kraan doorspoelt is tegelijkertijd toegenomen; ruim een derde van de Nederlanders zegt dit nooit te doen, ten opzichte van een vijfde van de Nederlanders 3 jaar eerder. Kraanwater is echter het beste als het vers gebruikt wordt, adviseert het drinkwaterbedrijf.

Voorkom legionella

Tijdens de zomervakantie staat thuis het water in de leidingen soms wekenlang stil. Doordat er geen nieuw water wordt aangevoerd kan de kwaliteit van het water een stuk minder zijn dan wanneer er vers water gebruikt wordt. En als de temperatuur in huis oploopt groeit de kans op de aanwezigheid van de legionellabacterie. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er jaarlijks ongeveer 300 mensen een legionellalongontsteking oplopen. Door de douchekop met een washandje eromheen in een emmer met koud water eenmalig door te spoelen kan het risico op het inademen van deze bacterie verminderd worden.

Metalen en stilstaand water

Verder kunnen leidingen en kranen in huis metalen afgeven (zoals ijzer, mangaan, koper, lood, nikkel) aan langdurig stilstaand water. De oplossing is eenvoudig: zet de kranen in huis een minuut lang open en spoel de waterleiding grondig door als u een aantal dagen of meer van huis bent geweest. Belangrijk: Voorkom hierbij te allen tijde dat het water vernevelt.

Provincie: