woensdag, 12. augustus 2015 - 15:16 Update: 12-08-2015 20:13

Documenten over MH17 blijven geheim

Documenten over besluiten MH17 blijven geheim
Foto: YouTube
Hilversum

Documenten over het optreden van het kabinet in de nasleep van de aanslag op de MH17 blijven geheim.

Ook  de besluiten en besluitenlijsten van het crisisteam van het kabinet, dat onder leiding staat van premier Rutte, worden niet openbaar gemaakt. Dit heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) besloten, zo meldt RTL Nieuws woensdag. RTL Nieuws had met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om informatie gevraagd.

RTL Nieuws wilde onder meer inzage in de besluiten en de besluitenlijsten van het crisisteam om de gang van zaken te kunnen reconstrueren, en ook vanwege de enorme gevolgen van de ramp met de MH17 op de Nederlandse samenleving. Maar minister van der Steur schrijft dat er weliswaar sprake is van een grote impact en van veel maatschappelijke en politieke discussie, maar dat geheimhouding belangrijker is.

Vorig jaar oktober vroeg RTL Nieuws om openbaarmaking van documenten van het crisisteam van het kabinet (de ministeriële commissie crisisbeheersing) en van de ambtelijke crisisteams. Eerder dit jaar werd een klein deel van de documenten vrijgegeven, maar heel veel documenten werden daarbij zwart gekleurd. RTL Nieuws schrijft dat de document onder meer werden geweigerd omdat ze bedoeld zijn voor intern beraad, omdat er persoonlijke meningen van ambtenaren en politici in staan en omdat de relatie met andere landen geschaad zou kunnen worden.

In een reactie laat RTL Nieuws weten: 'Wij vinden het onnavolgbaar dat de minister niet beter zijn best doet om méér informatie openbaar te maken. Natuurlijk snappen wij dat niet alles op straat gegooid kan worden. Maar feiten en besluiten achterhouden? We gaan de beslissing eens goed bestuderen en kijken of een gang naar de rechter wenselijk en zinvol is'