zaterdag, 15. augustus 2015 - 9:45 Update: 15-08-2015 11:19

Universiteit Utrecht voor 13e keer beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

Universiteit Utrecht 13 jaar op rij beste onderzoeksuniversiteit van Nederland
Foto: Archief EHF
Utrecht

De Universiteit Utrecht is weer uitgeroepen tot de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai die vandaag (15 augustus) is gepubliceerd.

Sinds de eerste ARWU-ranking in 2003 heeft de Universiteit Utrecht ieder jaar de hoogste Nederlandse notering. De Universiteit Utrecht staat dit jaar in Europa op de 17e plaats, en wereldwijd op de 56e plaats. Dit meldt de Utrechtse Universiteit zaterdag.

Anton Pijpers, college van bestuur Universiteit Utrecht: 'Opnieuw hebben we een prachtige plek behaald en is er internationaal waardering voor ons onderwijs en onderzoek. Ik ben vooral erg trots op onze wetenschappers en studenten die zorgen voor deze constante kwaliteit.'

Meest vooraanstaande ranking

De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen. De ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1.000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ARWU-ranking.

Belangrijkste criteria

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen.

Lijstaanvoerders

De top 5 is gelijk aan die van vorig jaar. Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkely. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië.