maandag, 17. augustus 2015 - 8:54 Update: 17-08-2015 8:56

Tweederde Nederlandse keukens onhygiënisch door smerig vaatdoekje

foto van keuken pannen | fbf
Foto: fbf
Zeist

​Zeist, 17 augustus 2015 - Maar liefst vier miljard bacteriën verzamelen zich in 24 uur tijd in een vaatdoekje. Hiermee is dit het meest onhygiënische keukenitem van Nederland en de oorzaak van 2.000 voedselvergiftigingen per dag.

Eind 2014 bracht het ministerie van Volksgezondheid de gevaren van bacteriën en schimmels in de keuken onder de aandacht en adviseerde het doekje iedere dag te vervangen. Hygiënemerken Plenty en Tork, onderdeel van SCA, voerden onafhankelijk onderzoek uit naar het gebruik van het traditionele vaatdoekje in Nederlandse huishoudens. Bijna 60 procent verschoont het vaatdoekje minder dan één keer per dag en een vijfde zegt het doekje slechts eens per week te vervangen. Tegen het advies van het Ministerie in wast bovendien 71 procent het vaatdoekje op een te lage temperatuur.  

Bacteriebommen

Nederlanders lijken in eerste instantie op de hoogte van de gevaren van een vieze vaatdoek. 85 procent wijst het textiele vaatdoekje aan als grootste bacteriële bron in de keuken. Ook weet negentig procent dat deze doekjes de oorzaak zijn van diarree (93%) en maag- en darmklachten (90%). Ondanks deze kennis verschoont 58 procent van de Nederlanders het doekje niet iedere dag en gooit 17 procent het zelfs pas na een week in de wasmand. En dat terwijl het doekje in de keuken gebruikt wordt voor een grote reeks handelingen:

1. Schoonmaken van het aanrecht (96%)

2. Schoonmaken van het fornuis (85%)

3. Schoonmaken van eettafels en stoelen (60%)

4. Schoonmaken van de oven en magnetron (58%)

5. Schoonmaken van de koelkast (57%)

Heet wassen vermindert bacteriële verspreiding

Het ministerie raadt aan om vaatdoekjes op 90 graden te wassen. Hoewel een derde van de ondervraagden hiervan op de hoogte is, wast 71 procent van de ondervraagden de doekjes op een te lage temperatuur, namelijk 60 graden (50%), 40 graden (18%) en 4 procent zelfs op 30 graden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):