maandag, 17. augustus 2015 - 8:59

'Kinderen schatten verkeer anders in dan volwassenen'

Foto van kind fiets | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Vandaag, maandag 17 augustus, is voor veel scholen de zomervakantie weer voorbij. Voor Veilig Verkeer Nederland reden om weggebruikers te vragen om extra waakzaam te zijn op schoolgaande kinderen die dan weer de weg op gaan.

Veel mensen realiseren zich niet dat kinderen het verkeer heel anders inschatten dan volwassenen. Daarom blijft het noodzakelijk om iedereen op te roepen om rekening te houden met kinderen in het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland vraagt in de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ dit jaar aandacht voor het feit dat kinderen fysiek en mentaal nog volop in ontwikkeling zijn. Dit maakt hen erg kwetsbaar in het verkeer. Kinderen zijn bijvoorbeeld impulsief, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas vanaf ongeveer 10 jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achterom kijken en hun hand uitsteken. Veilig Verkeer Nederland vraagt hier begrip voor en attendeert weggebruikers er op om extra oplettend te zijn als het gaat om kinderen en goed te zien hoe kinderen handelen in het verkeer.

 

Provincie:
Tag(s):