maandag, 17. augustus 2015 - 21:44

Tien aanhoudingen in onderzoek naar illegale wapenhandel en stroperij

Foto van jachtgeweer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Barneveld

De politie heeft vandaag in gemeente Barneveld en omgeving tien aanhoudingen verricht in een onderzoek naar illegale wapenhandel en stroperij.

De politie nam tientallen wapens -waaronder dubbelloops hagelgeweren,  kogelgeweren, een handvuurwapen, alarmpistolen en een stroomstootwapen-, geluiddempers en munitie in beslag. Daarnaast is  een grote hoeveelheid illegaal geschoten vlees van beschermde inheemse diersoorten en twee voertuigen in beslag genomen.

De hoofdverdachte, een 28-jarige man uit de gemeente Barneveld, is in verzekering gesteld. Het vermoeden is dat hij in wapens en munitie handelt, terwijl hij hiervoor geen erkenning heeft.  Hij bezit geen jachtakte of verlof om wapens te bezitten. Bij hem thuis werden diverse wapens en bijbehorende munitie aangetroffen. Het vermoeden is dat hij wekelijks op wild jaagt, zoals op wilde zwijnen, herten, eenden, konijnen, duiven en ganzen. Dat is niet toegestaan zonder jachtakte.

Het vermoeden is dat de wapens werden afgenomen door andere stropers in de provincie Gelderland. Negen van deze afnemers zijn aangehouden en verhoord. Zij worden verdacht van het afnemen van wapens en munitie bij een niet-erkende wapenhandelaar, verboden wapenbezit en stroperij.

Doorzoekingen

Er zijn drie woningen en een bedrijfspand in de gemeente Barneveld en vier woningen in de gemeente Ede doorzocht. Op nog eens vier locaties in de omgeving van gemeente Barneveld werden wapens en administratie gevorderd. Bij de doorzoekingen werd behalve op wapens, munitie en geschoten wild ook beslag gelegd op administratie. Er is bij het onderzoek samengewerkt met boa’s van Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kasteelen en Omgevingsdienst Flevoland.

Provincie: