dinsdag, 18. augustus 2015 - 8:26 Update: 19-08-2015 10:04

Overheid help Nederlander niet die al 31 jaar onterecht opgesloten zit in de VS

Foto van gevangenis celdeur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
VS

Een Nederlander zit al zeker 31 jaar mogelijk onterecht vast in de VS. Het gaat om Jaitsen Singh (71), een Nederlander van Surinaamse afkomst, zo meldt de Volkskrant vandaag. Hij werd in 1986 veroordeeld als opdrachtgever van een dubbele moord op zijn stiefvrouw en stiefdochter.

Hij kreeg in totaal 31 jaar celstraf. De man ontkent en weigert een deal om eerder vrij te komen in ruil voor zijn bekentenis.

Singh kan vervroegd vrijkomen en wil in Nederland een herzieningsverzoek in zijn zaak voorbereiden, maar het ministerie wil daar niet aan meewerken. Het hanteert een richtlijn dat gedetineerden bij hun veroordeling niet meer dan vijf jaar in het buitenland mogen hebben gewoond ten tijde van hun veroordeling. Ook zit Singh al langer dan 30 jaar vast, waardoor hij in Nederland direct vrij zou moeten komen.

Een advocate van PrisonLaw ontdekte grote misstanden in Singhs strafzaak. Zo was de hoofdgetuige een voor roofmoord een veroordeelde heroïnejunk. De aanklager verleende hem gunsten zoals strafkorting en geld voor zijn belastende verklaring. De FBI heeft naar die aanklager een corruptieonderzoek verricht en hem schuldig bevonden.

Singhs advocate, Rachel Imamkhan zegt in de krant: 'Ik loop op tegen een muur van onwil', Er zijn verschillende voorbeelden van overgeplaatste gedetineerden bij wie de 5-jarenregel en het argument van overschrijding van de maximumstraf niet opgingen.' 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):