dinsdag, 18. augustus 2015 - 15:14

Vrijspraak voor verdachten van seksuele uitbuiting

Vrijspraak voor verdachten van seksuele uitbuiting
Foto: SXC
Almelo

De rechtbank Overijssel spreekt een 43-jarige man uit Nijverdal en een 25-jarige man uit Enschede vrij van seksuele uitbuiting van twee vrouwen. Ook van het witwassen van geld dat zij met de uitbuiting verdiend zouden hebben spreekt de rechtbank hen vrij.

De rechtbank veroordeelt de 43-jarige man wel wegens afpersing, mishandeling en bedreiging. Hij krijgt een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 72 dagen voorwaardelijk. De 25-jarige krijgt wegens drugsbezit een gevangenisstraf van twee weken.

Onvoldoende bewijs

De officier van justitie vond dat de verdachten misbruik maakten van twee vrouwen die in een kwetsbare positie verkeerden. De mannen zouden de twee gedwongen hebben om als prostituee te werken en hen een deel van het verdiende geld te geven. De rechtbank oordeelt echter dat er onvoldoende bewijs is voor seksuele uitbuiting. Uit niets blijkt dat de vrouwen door de verdachten gedwongen of bewogen zijn om als prostituee te werken met het oogmerk om hen uit te buiten. De rechtbank spreekt beide mannen daarom vrij.

Afpersing, bedreiging en mishandeling

De rechtbank acht de 43-jarige man wel schuldig aan het bedreigen en afpersen van een man in Enschede. Nadat het slachtoffer een deal met de verdachten wilde afblazen dwong de man hem door telefonische bedreigingen tot betaling van 5000 euro. Ook veroordeelt de rechtbank hem voor een mishandeling en het bedreigen met een mes van een groep mannen bij het FC Twente stadion. Hij krijgt een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 72 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf is gelijk aan het voorarrest.

Drugsbezit

De 25-jarige man is schuldig aan het bezit van bijna een halve kilo softdrugs. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 2 weken. De man heeft langer in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet meer terug naar de gevangenis.