dinsdag, 18. augustus 2015 - 19:23 Update: 18-08-2015 23:18

VVD na lang beraad akkoord met steun aan Griekenland

VVD uiteindelijk akkoord met steun aan Griekenland
Foto: VVD
Den Haag

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is akkoord gegaan met het nieuwe steunpakket van 86 miljard euro aan Griekenland. Nederland neemt daarvoor 5 miljard voor zijn rekening. Dit melden verschillende media donderdag.

De fractie heeft dinsdag tot 17.00 uur vergaderd voordat ze met dit standpunt naar buiten kwam. Volgens VVD-kamerlid Mark Harbers lag de beslissing  de partij 'zwaar op de maag', want de partij betwijfelt of het pakket echt zal werken. Harbers: 'Maar misschien  gaat het dit keer wel werken.'

De partij wil niet dat Nederland in Brussel alleen zou komen te staan. Harbers in de media: 'Het is Griekenland dat alleen hoort te staan. Als Nederland als enige toch tegen zou stemmen, gaat het geld toch wel linksom of rechtsom naar Griekenland. En : 'We hebben eerder sterk onze nek uitgestoken, omdat we erin geloofden dat er andere dingen mogelijk waren, maar als je om je heen kijkt is de realiteit dat daar in Europa geen andere bondgenoten voor waren.'

Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft al toegegeven dat hij met de nieuwe steun een verkiezingsbelofte breekt. Rutte zei kort voor de verkiezingen van 2012 dat er geen  geld meer naar Griekenland zou gaan.

De Tweede Kamer komt woensdag terug van zomerreces om over het steunpakket aan de Grieken te praten. Van de meeste partijen is het standpunt al bekend. PvdA en D66 steunen het noodpakket. SP, PVV, ChristenUnie, SGP en GroenLinks en 50PLUS zijn tegen. Het CDA twijfelt nog. De PVV heeft een motie van wantrouwen aangekonidgd.

 

Provincie: