dinsdag, 18. augustus 2015 - 20:22 Update: 18-08-2015 20:28

'Pas op voor omwisseling sim-kaarten'

'Pas op voor omwisseling sim-kaarten'
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Rechercheurs van de politie Eenheid Rotterdam zijn in een onderzoek naar fraude met internetbankieren, gestuit op een groep die zover ging dat van de slachtoffers zelfs de simkaarten van mobiele telefoons afhandig werd gemaakt.

De verdachten hadden die nodig om via mobiel internetbankieren de spaarrekeningen van vooral oudere slachtoffers te plunderen. De slachtoffers kregen daartoe onder andere nagemaakte brieven van de provider. De sim-kaart werd uiteindelijk opgehaald door iemand die zich in het tenue van een koeriersdienst had gekleed. Dit maakt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.

Aan de operatie met de simkaart ging overigens ook nog phishingmail waarmee de computer gehackt werd, een nepbrief van de bank, en een telefoongesprek met een zogenaamde medewerker van de bank vooraf. Inmiddels zijn in het onderzoek vier mensen aangehouden. Op 9 september moeten zij zich pro forma voor het eerst voor de rechtbank Rotterdam verantwoorden.

Volgens de officier van justitie met de portefeuille cybercrime en ook zaaksofficier in dit onderzoek, Jacqueline Bonnes, zijn vooral oudere mensen het slachtoffer geworden. 'Die zijn toch net iets goedgeloviger, en hebben bovendien vaker grotere bedragen op hun spaarrekeningen staan.'

De werkwijze van de verdachten was dat ze zich eerst vermoedelijk door middel van een phishingmail toegang verschaften tot de computer. Daarna probeerden de verdachten via een nepbrief van de bank de bankpassen van de slachtoffers te pakken te krijgen, en soms probeerden ze ook nog de simkaart uit de mobiele telefoon van de slachtoffers te bemachtigen.

Inmiddels zijn zeker zes zaken uit diverse plaatsen in het land getraceerd, waarbij het om tienduizenden euro’s schade gaat. De aangehouden verdachten zijn drie mannen van 20, 25 en 26 jaar oud uit Veenendaal en Rotterdam, en een vrouw van 25 uit Rotterdam. Ze werden begin juni aangehouden. Twee van hen zitten nog vast.

Banken, (telecom)providers en opsporingsdiensten benadrukken dat mensen nooit mails van de bank krijgen waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. De kans dat dit om zogenoemde phishingmail gaat is groot. Bankpassen en simkaarten worden verder nooit omgewisseld. Geef de oude nooit mee als een nieuwe wordt bezorgd, maar vernietig die zelf, zo raden banken en telecomproviders aan.

Provincie: