dinsdag, 18. augustus 2015 - 20:46 Update: 18-08-2015 21:31

'Cafeïne verlaagt mogelijk kans op terugkeer darmkanker'

'Cafeïne verlaagt mogelijk kans op terugkeer darmkanker'
Foto: Utrecht UMC

Uit het onderzoek van het Amerikaanse Dana-Farber Cancer Institute blijkt dat darmkankerpatiënten die dagelijks vier koppen koffie met cafeïne drinken minder kans hebben dat de darmtumor terugkeert. Dit schrijft de Telegraaf dinsdag.

Het Dana-Farber Cancer Institute volgde bijna  1.000 personen met darmkanker in stadium 3 waarbij de kanker was uitgezaaid naar de lymfeklieren. Deze patiënten ondergingen tussen 1999 en 2001 na hun operatie chemotherapie. Ze vulden tijdens en na de behandeling lijsten in over hun eet- en drinkpatroon. van de onderzochten patiënten overleden er uiteindelijk 288.

De onderzoekers ontdekten dat patiënten die dagelijks vier koppen koffie met cafeïne drinken 52 procent minder kans hebben dat hun tumor terugkomt in vergelijking met patiënten die nooit koffie drinken. Het bleek dat twee of drie kopjes ook werkten, maar dan in mindere mate. Cafeïnevrije koffie, thee of maar 1 kopje per dag drinken had geen beschermend effect.

Onderzoeker Charles Fuchs in de krant: 'Er waren te weinig patiënten die cafeïnevrije koffie of thee dronken om echt te kunnen zeggen welk effect die dranken hebben. Bovendien heeft koffie nog een heleboel andere componenten die een rol kunnen spelen bij darmkanker. Maar ik denk dat het redelijk is om te concluderen dat de cafeïne in koffie invloed heeft op darmkanker. We weten het echter nog niet zeker. Daarvoor is onderzoek nodig bij andere patiëntenpopulaties.'

Categorie:
Tag(s):