donderdag, 20. augustus 2015 - 19:16 Update: 20-08-2015 19:57

Rabobank boekt 1,5 miljard euro winst

Voormalig Rabobankbestuurder Sipko Schat aan de bak bij vleesverwerker VION
Foto: fbf
Amsterdam

In de eerste helft van dit jaar is de winst van de Rabobank flink toegenomen. Volgens de bank is dit mede te danken aan het steeds bredere herstel van de economie.

Toch zal de bank ook de komende jaren kostenverlagingen moeten doorvoeren ne scherpere keuzes moeten maken. Dit schrijft de Telegraaf donderdag. Financieel topman Bert Bruggink bij de presentatie  van de resultaten: 'We zijn zoals het nu gaat net in staat aan de alsmaar toenemende eisen van toezichthouders te blijven voldoen.' De Rabobank liet de winst met met 40 procent toenemen tot 1,5 miljard euro. De winsttoename is vooral te danken aan sterk dalende voorzieningen voor probleemkredieten, als gevolg van het economisch herstel.

Omdat de Rabobank geen aandeelhouders heeft die dividend uitgekeerd krijgen, kan de winst in zijn geheel worden toegevoegd bij de kapitaalreserves. De kapitaalreserves zijn dan wel toegenomen, maar de toename van het zogenoemde kernkapitaal is veel beperkter en toezichthouders kijken juist naar het kernkapitaal, aldus de krant. De toename van het kernkapitaal is beperkt doordat doordat zowel de samenstelling van dat eigen vermogen als de kredietportefeuille steeds strenger wordt beoordeeld..

Topman Bruggink aan de krant liet weten dat ook tijdens de huizenmarktcrisis van de afgelopen jaren de grote portefeuille woninghypotheken een 'parel op de balans' van de Rabobank is gebleken. Kredietverliezen bleven ovor de bank zeer beperkt. Bruggink: 'Een betere stresstest is nauwelijks denkbaar.'

Categorie:
Tag(s):