vrijdag, 21. augustus 2015 - 19:35 Update: 21-08-2015 19:36

Doorzoekingen in Amsterdam in mensenhandelonderzoek

Doorzoekingen in Amsterdam in mensenhandelonderzoek
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Binnen een Bulgaars-Nederlands mensenhandelonderzoek heeft de Koninklijke Marechaussee (KMAR) donderdagavond laat twee woningen in Amsterdam doorzocht. Parallel aan deze doorzoekingen heeft de politie in Bulgarije twee Bulgaarse mannen (54 en 24 jaar) aangehouden. Zij worden verdacht van mensenhandel binnen de gedwongen prostitutie. Dit maakt het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

Onderzoek

De KMAR is op 16 maart 2015 een onderzoek naar mensenhandel gestart onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Het onderzoek maakt deel uit van een Joint Investigation Team (JIT). Daarin zijn OM en politie in Bulgarije en OM en KMAR in Nederland vertegenwoordigd.

Uitbuiting in de seksindustrie

Het onderzoek richt zich op een crimineel samenwerkingsverband dat Bulgaarse vrouwen rekruteert, transporteert en uitbuit in de seksindustrie. De Bulgaarse slachtoffers worden vanuit Bulgarije over de weg en door de lucht naar Nederland vervoerd.

Volgens gegevens van de Bulgaarse politie buit de 54-jarige verdachte de dames uit die in zijn vijf clubs in Bulgarije als prostituee werken.  Ook is een aantal dames werkzaam geweest in de prostitutie in Nederland.

Doorzoekingen

Bij de doorzoekingen van twee woningen in Amsterdam zijn administratie en wat apparatuur in beslag genomen. Ook is een potentieel Bulgaars slachtoffer aangetroffen tijdens de actie.

Het Openbaar Ministerie in Bulgarije ontfermt zich over de strafrechtelijke vervolging van de daar aangehouden verdachten. Meer aanhoudingen in Bulgarije worden niet uitgesloten.

Provincie:
Blik op 112: