vrijdag, 21. augustus 2015 - 20:07 Update: 22-08-2015 10:36

Schietende man in Thalys (Amsterdam-Parijs) overmeesterd, drie gewonden

Drie gewonden bij schietpartij Thalys Amsterdam-Parijs
Arras

In een Thalys van Amsterdam naar Parijs is vrijdagavond een terreuraanslag gepleegd

In de trein vond een schietpartij plaats waarbij drie mensen gewond raakten. De schutter gebruikte daarvoor een kalasjnikov, zo meldt de NOS op basis van berichtgeving van de Franse krant La Voix du Nord. De man is op het station van de Noord-Franse Arras door de politie opgepakt. De Franse politie denkt aan een terreuraanslag.

Onder de drie gewonden zou de Franse acteur Jean-Hugues Anglade zijn. Volgens de Franse krant werd de gewapende man overmeesterd door twee Amerikaanse militairen, die ook in de Thalys zaten. Zij zouden het doorladen van een geweer hebben gehoord op een toilet en hebben kunnen ingrijpen voordat de man kon schieten. Daarbij zou een van de twee militairen geraakt zijn door een kogel. De ander liep een of meerdere steekwonden op. De acteur Jean-Hugues Angladezou gewond zijn geraakt aan zijn hand toen hij een ruitje brak om het alarm in werking te stellen

Over het motief van de man is nog niets bekend. Het gaat om een 26-jarige man van Marokkaanse komaf. De Franse politie heeft tegen persbureau AFP gezegd dat de man bekend is bij de inlichtingendiensten

De Franse politie houdt rekening met een terroristische actie. Naast een kalasjnikov zou de man nog meerdere steekwapens bij zich hebben gehad.

De ongeveer 200 passagiers, van wie vele in shock zijn, zijn opgevangen in sporthal Giraudon in Arras. Ze krijgen daar eten en water.

Categorie: