zondag, 23. augustus 2015 - 18:45 Update: 24-08-2015 8:02

2,3 miljoen mensen bezochten Sail Amsterdam

Tall ships verlaten haven Amsterdam. Sail Amsterdam 2015 overtreft alle verwachtingen
Foto: fbf

Ook op de laatste dag van Sail zijn veel toeschouwers naar de hoofdstad gekomen om de schepen uit te zwaaien en te bedanken. Op het water varen honderden grotere en kleinere bootjes om de de grote schepen uitgeleide te doen.

De schepen varen in een lange parade, de zogeheten Thank You-parade over het Noordzeekanaal richting IJmuiden. De Russische schepen Mir en Kruzenshtern waren de eersten die de trossen losgooiden. Het is de eerste keer dat een gezamenlijke uittocht het nautische feest afsluit. Een aantal schepen kiest vanavond nog het ruime sop en vaart vanuit IJmuiden de Noordzee op. Drie schepen blijven de komende tijd nog liggen in Amsterdam: de Esmeralda uit Chili, de Gladan uit Zweden en de Kamper Kogge uit Nederland, zo weet de NOS.

Vijf dagen lang was Amsterdam het nautische middelpunt van de wereld. Bijna 2,3 miljoen mensen hebben met volle teugen genoten van de Tall Ships, het varend erfgoed, alle cultuur en entertainment, de innovatieve Oceanen, het Nationale SAIL Debat en de ontspannen sfeer. Het hart van SAIL is flink groter en relevanter geworden deze editie. Dankzij de bezoekers, de vrijwilligers, de sponsoren en de enorme inzet van velen, heeft SAIL Amsterdam 2015 alle verwachtingen overtroffen.

De prachtige Tall Ships waren, zijn en blijven de kern van SAIL Amsterdam. Door de toevoeging van nieuwe elementen is SAIL Amsterdam relevanter en betekenisvoller geworden. SAIL Amsterdam 2015 vormde zo niet alleen een spiegel naar het verleden maar gaf ook een venster op de toekomst. Door de onuitputtelijke hoeveelheid verhalen, de inspirerende concrete voorbeelden en de tot ieders verbeelding sprekende beelden kwam het motto van SAIL Amsterdam 2015 letterlijk tot leven. Heel Nederland heeft zo vijf dagen lang van SAIL kunnen genieten. Honderden jonge mensen hebben dankzij SAIL Amsterdam 2015 een onvergetelijke werkervaring opgedaan.

Het crowd controlesysteem en de strenger gereguleerde toegang tot de Oranjehaven (IJhaven), hebben ervoor gezorgd dat er gedurende alle dagen een constante en gedisciplineerde doorstroom was op het water en op de kade. Zo is voorkomen dat er ergens onbeheersbare of onveilige situaties zijn ontstaan.

Arie Jan de Waard, Voorzitter Stichting SAIL Amsterdam (SSA): “SAIL Amsterdam 2015 is niet alleen een onvergetelijke ervaring geweest voor de bezoekers, maar ook voor alle bemanningsleden van de schepen. De gastvrije wijze waarop Amsterdam zich heeft opengesteld voor SAIL is uniek in de wereld. Bemanningsleden vanuit heel andere culturen zijn met elkaar, met de stad en met het enthousiaste publiek verbonden. SAIL Amsterdam 2015 is daarom ook een geweldige beleving geweest voor de hele organisatie. De samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, de Noordzeekanaalgemeenten, het Havenbedrijf Amsterdam, alle operationele- en veiligheidsdiensten en onze eigen organisatie liep gesmeerd. En ik dank iedereen die aan deze geslaagde SAIL heeft meegewerkt.”

Erwin van Lambaart, Directeur SAIL Event Partners (SEP): “Wat een trotsmakend event. Ik ben echt onder de indruk van de gemoedelijkheid en het vakmanschap waarin we met elkaar dit grootse evenement in een ontspannen sfeer hebben kunnen realiseren en beleven. Er waren geen gouden medailles te winnen, maar ik had er graag 2 miljoen uitgereikt. Deze SAIL heeft volgens mij ook bewezen dat de balans tussen ‘vrij toegankelijk’ en ‘commercieel ondersteund’ toch heel goed samen kunnen gaan. Deze combinatie geeft het benodigde fundament voor een toekomstbestendige SAIL Amsterdam. Zonder de steun van alle sponsoren, bedrijven, zakelijke partners en de 50.000 hospitality-gasten waren wij niet in staat geweest om dit grootste gratis toegankelijke event van Nederland zo mooi te realiseren .”

De volgende editie van SAIL Amsterdam zal plaatsvinden in augustus 2020.

Provincie:
Tag(s):