zondag, 23. augustus 2015 - 21:52 Update: 24-08-2015 11:23

Ruim 122.000 oud-studenten hebben betalingsachterstand

Twintig procent oud-studenten heeft betalingsachterstand
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit cijfers die de NOS in handen heeft gekregen, blijkt dat 20 procent van de oud-studenten, die een studieschuld moet afbetalen, een betalingsachterstand heeft.

Twee derde van deze wanbetalers (bijna 76.000 oud-studenten) krijgt zelfs te maken met de deurwaarder. 32.000 studenten die geld leenden zijn voor DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) onvindbaar. Zij moeten in totaal 88 miljoen euro terugbetalen.

De NOS meldde dit zondag op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs. In juni van dit jaar moesten bijna 595.000 oud-studenten een studieschuld afbetalen. Van hen hadden er ruim 122.000 een betalingsachterstand. Dat zijn er bijna 30 procent meer dan in 2012.

Volgens de omroep groeit het aantal oud-studenten met een betalingsachterstand harder dan het totaal aantal oud-studenten met een studieschuld. Minister Jet Bussemaker wil daarom strenger gaan controleren. Vooral ook omdat het leenstelsel eraan komt.

Bussemaker tegen de NOS: 'We trekken het ons zeker aan en daarom hebben we de informatievoorziening al verbeterd. We hebben de afbetalingsmogelijkheden geflexibiliseerd en we gaan degenen die écht niet willen betalen, opsporen en strenger aanpakken.'

Studenten die niet kunnen terugbetalen,  kunnen aanspraak maken op de draagkrachtregeling; met zo’n regeling hoeven ze minder terug te betalen.