maandag, 24. augustus 2015 - 9:50

'Minder files in Nederland in 2014 vanwege matige economische groei en hoge werkloosheid'

Foto van file | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Nederland staat net als vorig jaar op de tweede plaats in Europa als het gaat om de meeste verkeersopstoppingen. Bestuurders staan gemiddeld 41 uur per jaar stil in de file.

INRIX, internationaal marktleider in realtime verkeersinformatie en leverancier van 'connected driving'-services, heeft zijn jaarlijkse Traffic Scorecard Report voor Nederland uitgebracht. Daaruit blijkt dat Nederlandse automobilisten in 2014 gemiddeld 41 uur kwijt waren aan files. Dat is vier uur minder dan in 2013. Nederland handhaaft zich als tweede op de lijst van Europese landen met de meeste vertraging door files. Op die lijst staat België op nummer één als land met de hoogste filedruk; bestuurders stonden daar in 2014 gemiddeld 51 uur vast in de file. 

Na twee jaar van economische krimp, groeide de Nederlandse economie in 2014 weer licht, met 0.9%. De werkloosheidscijfers piekten in februari 2014 met 7.9% tot recordhoogte en kwamen voor heel 2014 uit op 7,4%. Deze economische factoren spelen een belangrijke rol bij de afname van de filedruk. Er zijn immers minder zakelijke vervoersbewegingen en er is minder woon-werkverkeer met de auto. 

Het verkeersbeeld is wisselend in de zes stedelijke gebieden die in 2014 door INRIX werden onderzocht, net als het verkeersbeeld voor heel Nederland. De grootste toenamen in verkeersopstoppingen werden geconstateerd in Rotterdam (+31%) en Amsterdam (+22%), waar automobilisten gemiddeld respectievelijk 62 en 50 uur stil stonden in de file. 

Provincie:
Tag(s):