maandag, 24. augustus 2015 - 15:37 Update: 24-08-2015 22:08

Winst Amsterdamse AEX verdwenen

Amsterdam AEX is alle winst van dit jaar kwijt
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Door de al bijna twee weken durende ellende op de beurzen wereldwijd is de Amsterdamse AEX alle winst kwijt, die zij sinds de jaarwisseling had opgebouwd.

Maandag werd de AEX-index weer meegesleurd door de vrije val van de Chinese koers. Dit melden verschillende media maandag. De Amsterdamse AEX staat op een verlies van zeven procent. Daarmee is de Amserdamse beurs weer terug bij af. In een paar weken tijd is de hele jaarwinst door de Chinese beurscrisis verdampt.

Door de zware koersverliezen opende de beursindex maandag bijna vier procent lager en in de loop van de dag liepen de verliezen op naar zes procent. Kort na het middaguur zakte de beurs door de 424 punten. Dat is de stand waarmee de beurs dit jaar begonnen is. Nog geen drie weken geleden stond de beurs nog op meer dan 500 punten.

De huidige verliesreeks begon al op 11 augustus, de dag waarop de Chinese overheid een schokgolf door de internationale markten zond met een stevige devaluatie van de eigen munt.

Na het nieuws van de slechte cijfers uit China ging op de andere Europese beurzen de uitverkoop maandag nog harder door. In Shanghai verloor de beurs maandag 8,5 procent.

De beurzen  in onder andere Frankfurt, Parijs, Milaan, Warschau en Brussel stonden maandagmiddag meer dan 5 procent in het rood. De Noorse beurs ging zelfs 6 procent achteruit. In New York staan de signalen ook op rood en wijzen de openingsindicatoren op verliezen van circa 2,5 procent voor de Dow Jones en de S&P 500.

Categorie:
Tag(s):